6-6-2006 om 6:00 uur klonk het startschot voor de eerste 66 deelnemers van Alpe d’HuZes en stichting opgeven is geen optie. Uit een grapje begonnen, want 6x Alpe d’Huez op 1 dag… Dat is niet te doen. Maar wat als een grap begon groeide uit naar iets heel moois en groots. En met één gemeenschappelijk doel. Zo veel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. In dat jaar werd uiteindelijk een geweldig bedrag van € 370.000,- overhandigd aan KWF.

Een van onze teamleden (Thomas de Tombe) meldde zichzelf in 2009 aan om mee te doen met Alpe d’HuZes. In dat jaar werd met 1300 deelnemers 5,8 miljoen euro opgehaald. In september 2010 werden Ronald Lubbe en Alex van Dooren door Thomas uitgedaagd om mee te doen met het evenement in 2011. Beide nog nooit op een racefiets gezeten. Dat werd dus een flinke uitdaging… En er moest ook gezocht worden naar een toepasselijke naam voor het team. Thomas noemde direct ‘De Vrijbuiters’. In het wielerjargon is een vrijbuiter namelijk een enigszins rebelse renner die niet in dienst van het team, maar zijn eigen race rijdt. En ja, dat is inderdaad op ons lijf geschreven aangezien de afspraken die in de voorbereidingen gemaakt zijn om gezamenlijk op te trekken tijdens de eerste beklimming elk jaar al teniet worden gedaan vòòr de eerste bocht… En dan is het inderdaad echt ‘ieder zijn eigen race’. En dat is eigenlijk maar goed ook, want vasthouden aan een ander op Alpe d’HuZes is dodelijk… In 2011 werd door het 8 koppige team een geweldig mooi bedrag opgehaald van € 22.500,-

In 2011 bleek voor een aantal deelnemers dat het minimale sponsorbedrag van € 2500,- per persoon moeilijk te halen was. Voor de teamleden met een groot zakelijk netwerk bleek het aanzienlijk makkelijker dan voor teamleden die het moesten hebben van donaties uit de familie, vrienden, kennissenkring. Dat gaf Alex van Dooren het idee om één van de vrachtwagens van Van Dooren Transport in 2012 te gaan voorzien van 144 zwart witte vakjes die alle teamleden konden gaan verkopen. Dat idee bleek heel goed te werken, want binnen een paar weken was de vrachtwagen uitverkocht en leverde € 36.000,- op. Het team was inmiddels gegroeid tot 23 teamleden en de totale opbrengst was in 2012 € 75.000,-. 2012 was ook het meest succesvolle jaar voor Alpe d’HuZes met een record opbrengst van ruim 32 miljoen euro!!! Bizar!!!

Ook in 2013 werd de vrachtwagen weer ingezet en was de opbrengst van het team € 75.000,-. 2013 was het jaar dat Alpe d’HuZes in een negatief daglicht kwam te staan. Een aantal declaraties van een van de oprichters werd verkeerd geinterpreteerd en dat werd groot uitgemeten in de media. Logisch, want Alpe d’HuZes stond bekend als ‘het’ evenement waarbij er geen euro aan de strijkstok bleef hangen. Het werd door deze berichten voor het team aanzienlijk lastiger om sponsoren te overtuigen en daarom maakte het team de keuze om niet meer deel te nemen aan het evenement in 2014.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ook sponsoren bleken gelukkig vergevingsgezind en in het najaar van 2017 werden de eerste plannen gesmeed om als team deel te gaan nemen aan de 13e editie van Alpe d’HuZes. Met 16 teamleden (fietsers en wandelaars) werden plannen weer gesmeed om zoveel mogelijk geld op te halen. Alex van Dooren deed dit jaar zelf niet mee, maar heeft zijn steentje bijgedragen door de achterkanten van 4 vrachtwagens in te zetten om het team te ondersteunen met de verkoop van vakjes voor sponsorlogo’s. In 2018 werden ook acties als een oliebollenmiddag, spinningmarathon en verkoop van Alpe d’HuZes bier opgetuigd. Met een mooi eindresultaat van € 50.000,-!!!

2019 trad Marcel Wesseling van Wesseling Logistics ook toe in het team. Dat vergrote het netwerk en ook Wesseling heeft in dit jaar 4 vrachtwagens ingezet om sponsorlogo’s te kunnen verkopen. De 8 vrachtwagens waren vlot uitverkocht resulteerden in 2019 in een opbrengst van € 36.000,-. De totale opbrengst van de teamacties waren in 2019 ca. € 50.000,-

2020 en 2021 waren logischerwijs door Corona 2 edities die helaas niet konden doorgaan. Het team heeft nog wel getracht om alternatieve activiteiten te organiseren, maar dat leverde uiteraard niet op waar we op hadden gehoopt. Deze jaren heeft het team op de dag dat Alpe d’HuZes zou plaatsvinden een ronde uitgezet in het Keukenhofbos in Lisse om daar zoveel mogelijk rondjes van 6 kilometer te fietsen en/of te lopen. In 2021 resulteerde dit voor een aantal deelnemers in een totaalafstand van ruim 260 km op de fiets en voor een aantal wandelaars op een totaalafstand van ruim 40 kilometer op één dag.

Omdat 2020 en 2021 niet door konden gaan was er voor het team reden te meer om in 2022 echt weer gas te gaan geven en het lijkt erop dat de seinen op groen staan voor de 15e editie van Alpe d’HuZes op 2 juni 2022. Het team is weer volop in training en er liggen al weer genoeg plannen voor de fietsers in het team om mooi, grote tochten te gaan maken. Een aantal teamleden gaat wederom te voet de strijd met de berg aan en zij maken vele grote wandeltochten door onze mooie Bollenstreek.

Van Dooren Transport stelde in januari 2022 wederom een complete vrachtwagen ter beschikking voor het team om 188 vakjes te kunnen gaan verkopen á € 250,- per stuk. Na een mooie en goed gedeelde social media campagne was de trailer in 1 week tijd volledig uitverkocht. Een van de chauffeurs van Van Dooren maakt in 2022 deel uit van ‘Team Logistiek’ en zal de trailer ook daadwerkelijk naar Alpe d’Huez rijden. De trailer wordt volgeladen met handel (tenten, voedsel, massagetafel, aggregaten, etc.) voor de organisatie van het evenement. In totaal zullen er ca. 30 vrachtwagens vanuit Nederland vertrekken om het evenement voor ca. 5000 deelnemers mogelijk te kunnen maken.

De totale sponsoropbrengst van Team de Vrijbuiters in de afgelopen jaren is ca. € 350.000,-. Een geweldig mooi bedrag, maar een fractie van de bizarre totaalopbrengst van Alpe d’HuZes vanaf 2006 van ca. 185 miljoen euro!!!

Wij willen bij deze de mogelijkheid aangrijpen om alle sponsoren en donateurs die ons de afgelopen jaren hebben geholpen onze doelen te bereikend ontzettend bedanken!!!

Sportieve groet,
Team De Vrijbuiters.

#teamdevrijbuiters

#opgevenisgeenoptie